Jdi na obsah Jdi na menu

Česká plemena králíků

Tato rubrika je věnována podpoře našich národních plemen králíka vyšlechtěného na území české republiky a problematice udržitelnosti genetických zdrojů těchto zvířat. Za genetický zdroj považujeme „jakýkoliv materiál rostlinného, živočišného nebo mikrobiálního původu obsahující funkční jednotky dědičnosti a mající aktuální nebo potenciální význam pro lidstvo“. 

V současné době existuje národní program české republiky, který podporuje uchování genofondu původních domácích plemen hospodářských zvířat (i rostlin a mikroorganismů významných pro výživu a zemědělství). V případě, že se chovatelé účastní národního programu, mají možnost čerpat státní dotace. Národní program zajišťuje dlouhodobé uchování genetických zdrojů, jejich charakterizaci, dokumentaci a zajištění dostupnosti uživatelům v ČR i v zahraničí.

Česká plena králíků pod ochranou ve formě tvorby genetických rezerv jsou: český strakáč, český albín, český červený, český luštič, český černopesíkatý, moravský modrý, moravský bílý hnědooký

Naše organice ZO ČSCH v Horní Bříze se z výše uvedeného výčtu plemen prozatím věnuje:

Český strakáč, český albín, český luštič, český černopesíkatý.

zdroj.: Genové zdroje ČR - Agropress.cz

 

Příspěvky

Česká plemena králíků, kontrolované chovy

Registrace králíků českých plemen pro rok 2023 v  kontrolovaných chovech.

 
29. 2. 2024 | | Rubrika: Česká plemena králíků | Fotografie: Český černopesíkatý