Jdi na obsah Jdi na menu

Václav Švehla

22. 1. 2023

Milí čtenáři, bylo nám velkým potěšením pro vás připravit tento stručný článek, ve kterém alespoň s části přiblížíme činnost našeho váženého člena, přítele a celoživotního chovatele pana Václava Švehly. Je-li někdo skutečně chovatelství zasvěcen celým svým srdcem je to právě on.

Pan Švehla žije se svojí ženou v rodinném domě na severním Plzeňsku v obci Hvozd situované nedaleko Plas. U domku je krásná zahrada, o kterou se svojí paní společně pečují. Hospodářská část je oddělena stavením, ve kterém najdete právě to co dělá chovatele chovatelem. Hospodářské zázemí je rozděleno na několik funkčních celků tvořených králíkárnami, zastřešený voliérami pro holuby a také výběhy pro drůbež. Společenství těchto tradičních drobných hospodářských zvířat vás už po několika prvních minutách návštěvy u pana Švehly naplní pocitem klidu a pohody. Tento dojem je ucelen čistotou a uspořádaností, jež je chovu pana Švehly vlastní. Zkrátka a dobře těch několik desítek let zkušeností s chovem prostě musí být někde vidět. Přidáme-li k tomu ještě lásku a oddanost k tomuto zájmu dostaneme ucelený obraz jež zasluhuje velkého uznání. Za vším samozřejmě stojí léta strávená hodinami a hodinami nelehké práce, která je motivována snahou podpořit tradice, zachovat a rozvíjet chov vybraných plemen a získání čestného uznání mezi kolegy a přáteli chovateli.

Hlavní zájem pana Švehly je soustředěn na chov ušlechtilých holubů gigantů. Chovatelé tohoto plemene se sdružují ve speciálním klubu „Giant Homer Club“ chovatelů holubů Gigantů a ostatních výstavních holubů vzniklých na bázi holuba poštovního v České republice. Zde se pan Švehla podílí na vedení klubu jako člen výboru. Za dobu působení v tomto oboru získaly jeho odchovy řadu čestných cen, čestných uznání, ale i například tituly Šampión výstavy, nebo Pohár výstavy a to nejen mezi našimi chovateli, ale i na poli mezinárodních výstav. Důkazem toho je řada trofejí, které si můžete prohlédnout v odkazu na konci tohoto článku, nebo v naší fotogalerii.  Kromě holuba Giganta si pan Švehla ještě oblíbil chov standartních pošťáků a také českých staváků červených sedlatých, kteří obohacují pestrost jeho chovu.

V roce 2022 se uskutečnil 15. ročník přehlídky holubů plemene GIGANT chovatelů Západočeského kraje, nejlépe byli ohodnoceni holubi právě přítele Švehly - Vítěz výstavy holubice opálová - 97 bodů, Šampion holub kapratý opál, modrý pruhový získal čestnou cenu a 3. holubi dostali 96 b. Na základě vysoké kvality těchto představených jedinců získal pamětní list

 „Nejlepší chovatel holubů GIGANT Západočeského kraje“

Cesty k chovatelům – cesta 5. Václav Švehla – Giant Homer Club

V naší základní organizaci českého svazu chovatelů v Horní Bříze je rovněž čerpáno z let jeho odborných zkušeností. Jako člen výboru působí v pozici  vedoucí odboru drůbeže. Tento obor je bohužel v poslední době méně zastoupen a je mu potřeba věnovat velké úsilí, kterému jsou kladeny překážky ve formě zmenšeného zájmu chovatelů a četně se vyskytujících chorob. V této odbornosti můžeme spatřit jeho chovatelský um u zdrobnělé „Viandotky“ (Wyandotky) zlaté černě, nebo modře lemované a také u zdrobnělého plemene Velsumka stříbřitě, nebo rezavě koroptví.

V neposlední řadě je potřeba zmínit chov králíků, kde není pan Švehla rozhodně netečný. Zde se podílí na podpoře rovnou dvou národních klenotů, kterými jsou kvalitní česká plemena středního tělesného rámce Český Albín a Český Strakáč ve tradičním černém zbarvení. Jako doplňkové plemeno s dobrým užitkovým potenciálem, které je v rodině pana Švehly používáno zejména v oblasti kulinářského umu jeho ženy je králík Kalifornský. Toto plemeno sice nevystavuje, ale o jeho přednostech jistě on ani ostatní členové rodiny nepochybují

chovatel-vaclav-svehla.jpg

 

Náhledy fotografií ze složky Poháry