Jdi na obsah Jdi na menu

Josef Melichar

18. 9. 2022

Věrný chovatel Josef Melichar je členem ČSCH od roku 1964 a je dvojnásobný držitel bronzového odznaku ČSCH. Od mládí se věnuje chovu holubů. Nejprve se jeho zájem směřoval k holubům koburským skřivanům pruhovaným, bezpruhým i kapratým. V roce 1972 se shodou okolností dostal k českým voláčům sivým pruhovým pocházejícím z německého pohraničí (Rozvadov). V té době bylo toto plemeno téměř před zánikem (viz Voráčkův vzorník plemen holubů z roku 1947). Toto ojedinělé plemeno se mu podařilo ve spolupráci s přítelem Tlučhořem z Nepomuka rozšířit. Ve vzájemné spolupráci dále iniciovali založení Klubu českého voláče sivého v roce 1978 a to z řad chovatelů roztroušených po celé republice. V roce 1979 na toto plemeno získali první plemenný chov. Následně pan Melichar tento plemenný chov několikráte obhájil. V současné době je stále čestným členem Klubu českých voláčů sivých avšak toto plemeno již aktivně nechová.

HOLUBI - Detail klubu Český voláč sivý (cschdz.eu)

 

V poslední době se pan Melichar věnoval holubům českým stavákům, postupně v různých varietách (černé sedlaté, modré sedlaté, modré mramorované (1x plemenný chov). V současné době se může pochlubit chovem červených sedlatých, kterým se intenzivně věnuje. Je členem Klubu chovatelů českých staváků a jednatelem západočeské pobočky.

Přítel Melichar se svými českými staváky mramorovanými vyhrál Klubovou soutěž v málo chovaných barevných rázech (tzv. memoriál Fr. Hudce), před započetím pandemie covidu-19 byla  konkurence 1.200 – 1.500 ks holubů.

V současnosti má ve svém chovu nejvíce chovných párů červených sedlatých. Na speciální výstavě v roce 2021 představil vítěznou kolekci v memoriálu K. Krále.

Český stavák - klub 1924 (estranky.cz)

 

Kromě chovu holubů se přítel Melichar dále může pochlubit odbornostmi jakými jsou chov drůbeže, nebo chov králíků.

Drůbež na dvoře přítele Melichara:

Od roku 1986 se věnuje chovu vlašek a je členem Klubu. Dlouhých 35 let choval černobílé (černobíle skvrnité). Tento málo rozšířený ráz, však měl nevýhodu se sháněním cizí krve do chovu. Jestli je přítel Melichar něčím v chovatelské praxi specifický, je to právě zájem podpořit málo chovná plemena. To vyžaduje velkou vůli a oddanost, protože chov plemen s malým zastoupením je vždy náročný a velmi zajímavý, kdy kolikrát chovatel musí vyvinout velké úsilí a navštívit různé kouty pro získání alespoň jediného chovného páru.

V současnosti se věnuje vlaškám koroptvím. Na klubové výstavě v roce 2015 jeho odchovy získaly druhé pořadí v soutěži kolekcí a o dva roky později (r. 2017) nejlepší slepici výstavy v barvě černobílé.

Klub chovatelů vlašek (webnode.cz)

 

Králíci na dvoře přítele Melichara:

Z celkové škály své chovatelské působnosti se přítel Melichar nejkratší dobu věnuje čistokrevnému chovu králíků. Když končil s chovem přítel Karl Vondak v roce 2006 (SRN), přivezl si králíky Perlové a Aljašky, na naše poměry opět velmi málo rozšířená plemena. Měl možnost se ujmout a dále se věnovat i plemenu Havana, ale jak sám říká, pro chov králíků jsou dvě plemena více než dost, chce-li se člověk plemenu opravdu poctivě věnovat. S jeho odchovy perlových králíků a plemene Aljaška jste se mohli v minulosti setkat jen na výstavách v okolí Plzně. V roce 2021 pan Melichar skončil s chovem "Perláků" a věnuje se jen svým oblíbeným Aljaškám, jejichž chovy jsou na naše poměry opravdovou vzácností.

Aktuálně | Klub chovatelů králíků AlHaDuBí (websnadno.cz)

 

 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Josef Melichar