Jdi na obsah Jdi na menu

Velký světlý stříbřitý

7. 7. 2022

V naší organizaci se tomuto oblíbenému plemeni věnuje jednatel ZO-ČSCH a přítel Doc., Mgr. Václav Richtr, CSc, dále pak věrný chovatel a přítel p. Josef Koudela. Chcete-li se o tomto plemeni dozvědět více neváhejte se na nás obrátit na emailu: zocschhornibriza@seznam.cz, nebo se podívejte na stránky Klub Vss

Základní charakteristika plemene, viz níže uvedená textace, zdroj textace https://www.ifauna.cz

Právě tito králíci představují v České republice jedno z nejvíce rozšířených plemen a často je plemeno skloňováno i mezi širokou veřejností, převážně však pod dřívějším názvem „šampaňáci“. Tím však byli stříbřití králíci z Francie, převážně z oblasti Champagne. Do tehdejšího Německa se tito králíci dostali v roce 1911 díky chovateli Nestlerovi z Drážďan. Jejich šlechtění se soustředilo na mohutnost těla a celistvou světlou stříbřitost, zcela odlišnou od původního stříbřitých předků z Francie. Takto vzniklo naprosto odlišné plemeno. Od roku 1936 se v Německu používá pro toto nové plemeno současný název, v tuzemsku bylo přejměnování realizováno až v roce 1982.

Velký světlý stříbřitý (zkratka Vss) představuje oblíbené rámcově větší střední plemeno  se světle stříbřitým zbarvením srsti. Běžně dosahovaná hmotnost dospělých velkých světlých stříbřitých je okolo 5,0 kg. Tělo vyniká mohutností, je zavalité, válcovitého tvaru, rovnoměrně osvalené. Hlava je silná, široká v čele i nose, s plnými skráněmi, a zvláště u samců působí mírně kulatým dojmem. Uši jsou vzpřímené, pevné a měří 12,0 - 13,5 cm. Srst je normální. Plemenným znakem je zbarvení, resp. stříbřitě světlá barva. Tato je nedílně doplněna o pravidelně rozmístěné tmavé pesíkování, které je způsobeno delšími pesíky. Podsada je sytě břidlicovitě modrá. Drápy jsou tmavě rohovité až černé, oči mají tmavě hnědou barvu.

 

Náhledy fotografií ze složky Velký světlý stříbřitý