Jdi na obsah Jdi na menu

Novozélandský červený

7. 1. 2023

Novozélandský červený

Naše základní organizace českého svazu chovatelů v Horní Bříze přivítala v minulém roce 2022 ve svých řadách nového nadějného chovatele Petra Karase, který se rozhodl věnovat naplno plemeni Novozélandského červeného králíka.

Králík Novozélandský červený je velmi líbivým a u drobnochovatelů oblíbeným plemenem. Plemeno má své kořeny ve Spojených státech amerických (USA), za své pojmenování vděčí stájovým králíkům dovezeným z Nového Zélandu, jejichž genetický základ byl použit při šlechtění tohoto plemene. Jedná se o plemeno králíka středního tělesného rámce, které má mírně zavalité tělo válcovitého tvaru s rovnoměrným osvalením. Typickým znakem je mohutná kulatá hlava se silnými lícními kostmi.

Plemenný znakem je zbarvení do sytě červené barvy, králík má být dobře probarven i na spodině těla. Čím je zbarvení těla kompaktnější a intenzivnější tím lépe je zvíře hodnocené. Novozélandský červený dorůstá hmotnosti mezi 4,00-5,00kg.

Zajímavostí u tohoto plemene je skutečnost, že není zařazen mezi mastná plemena. Zkušenosti mnohých chovatelů jsou ale spíše opačného charakteru. Z vlastní zkušenosti našeho chovatele pana Blabola, který se před vstupem do ČSCH věnoval užitkovému křížení, můžeme toto plemeno doporučit právě jako dobrý základ pro meziplemenné křížení za účelem dosažení tíženého hybridního efektu u užitkově orientovaných chovatelů. Několikráte ověřenou dobrou kombinací je Nč X Bu, což potvrzuje nejen naše, ale i níže uvedená zkušenost:

Bu x Nč | Moravský modrý, moravský bílý hnědooký (websnadno.cz)

Další zajímavostí tohoto plemen je zkušeností podložený fakt, že zkrmováním plodin bohatých na červené barvivo lze upravit intenzitu probarvení srsti.

Novozélandský červený (Nč) - Atlas králí... | iFauna.cz

Novozélandskému červenému se nejvíce přibližují původní populace Burgundských králíků pocházejících z Francie.

 

novozelandsky-cerveny-samice-s-mladaty.jpg

Obr.1 - Chov Novozélandských červených přítele Petra Karase

n.jpg

Obr. 2 - Úspěšný samec z chovu přítele Petra Karase

 

 

Náhledy fotografií ze složky Chov Petra Karase leden 2023