Jdi na obsah Jdi na menu

Kalifornský králík

25. 6. 2022

V naší organizaci našlo toto plemeno oblibu hned u několika chovatelů a to např. u předsedy naší organizace pana Jaroslava Kohouta a váženého člena pana Václava Švehly. V případě zájmu o více informací k tomuto plemeni nás neváhejte kontaktovat na emailu: zocschhornibriza@seznam.cz

Níže uvedená textace pochází ze zdroje: iFAUNA: Největší chovatelský web v ČR

Plemeno kalifornský se řadí mezi tradiční a značně oblíbená střední plemena králíků v ČR se stabilní popularitou a dobrou dostupností (téměř na každé výstavě). V roce 2019 bylo prostřednictvím okresní a klubové registrace Českého svazu chovatelů, z. s. (dále jen ČSCH) registrováno celkem 4418 mláďat, což z něj činí 2. nejvíce chované plemeno v České republice. Dílčí registrace barevných rázů – černý - 4418 jedinců, modrý - 118 jedinců, havanovitý - 85 jedinců. I přes drtivou převahu černého rázu lze konstatovat, že v nedávné době zažívá modrý a havanovitý ráz větší oblibu v chovu i vystavování, než tomu bylo v minulosti.

Není mnoho králičích plemen, které mají v tuzemsku takovou dlouhotrvající oblibu jako právě plemeno kalifornský. Jde o plemeno amerického původu vyšlechtěné významným chovatelem Georgem S. Westem z Lynwoodu ve státě Kalifornie. Hlavním jeho cílem bylo vyšlechtit univerzální plemeno pro produkci kvalitní kožešiny a masa. Křížení prováděl od roku 1923, především pomocí činčil malých, ruských a novozélandských bílých králíků. Nové plemeno bylo poprvé vystaveno v South Gate v roce 1928, uznáno tam bylo až o 11 let později. Do Velké Británie se plemeno dostalo v roce 1958; právě tam mělo dojít k vyšlechtění modré, havanovité a tzv. lilové variety. Původní linie kalifornského plemene se staly základem pro vybrané linie brojlerových či laboratorních králíků. Co se týče čistokrevné produkční podoby plemene, plemeno k nám bylo dovezeno v druhé polovině 60. let, nejprve do Jednotného rolnického družstva Skačany pro ověření růstových vlastností ve v podmínkách tuzemského faremního chovu. 

Kalifornský (zkratka Kal) je oblíbené střední plemeno, které se vyznačuje ruskými znaky a dobrou užitkovostí. Požadovaná živá hmotnost se má podle standardu plemene pohybovat v rozmezí 4,00 - 5,00 kg, s tím, že běžně dosahovaná hmotnost dospělých kalifornských králíků je okolo 4,50 kg. Tělo je zavalité, válcovitého tvaru, rovnoměrně osvalené. Hlava je výrazná, široká v čele i nose, s plnými skráněmi. Uši jsou vzpřímené, pevné a měří 10,5 - 11,5 cm. Srst je normální. Plemenným znakem je ruské zbarvení. To je jedním z více typů projevu tzv. akromelanismu, což obecně znamená, že barva srsti na těle není jednolitá, ale okrajové části (nosní maska, uši, spodní části končetin, pírko – ocas – králíka) těla jsou sytě tmavé a ostře ohraničené. V případě ruského zbarvení má zbytek těla bílou barvu. Oči jsou červené. Drápy jsou rohovité.

 

Náhledy fotografií ze složky Kalifornský černý