Jdi na obsah Jdi na menu

Holandský králík

25. 6. 2022

V naší organizaci našlo toto plemeno oblibu u váženého člena a přítele pana Tomáše Krofty, který v ZO-ČSCH Horní Bříza zastává čestnou funkci místopředsedy. Chcete-li se dozvědět více o tomto zajímavém plemeni neváhejte naše chovatele kontaktovat na emailu: zocschhornibriza@seznam.cz

Níže uvedená textace pochází ze zdroje: iFAUNA: Největší chovatelský web v ČR

Plemeno holandský se řadí mezi méně častá plemena králíků v ČR. V roce 2019 bylo prostřednictvím okresní a klubové registrace Českého svazu chovatelů, z. s. (dále jen ČSCH) registrováno celkem 674 mláďat. Nejvyšší stavy byly zaznamenány v rámci černého, divoce zbarveného, havanovitého, žlutého a modrého rázu.

Holandský se řadí mezi nejstarší plemena králíků, společně s ruským, stříbřitým a angorou. Předkové dnešních holandských byli tzv. brabantští králíci exportovaní z oblasti severní Francie, Belgie a Nizozemska do Anglie jako jateční králíci. Jednalo se o různobarevné strakaté králíky. Někteří z těchto králíků se zajímavou kresbou unikli předem určenému osudu a angličtí chovatelé z nich vytvořili dnešní plemeno holandský. V anglofonních zemích bylo nové plemeno (a tento typ kresby vůbec) označováno jako Dutch, a to platí až doposud. Systematická pozornost tam těmto králíkům byla věnována především v druhé polovině 19. století a moderní formu plemene lze považovat za jedno z nejvíce prošlechtěných plemen králíka domácího.

Holandský (zkratka Ho) představuje malé plemeno s charakteristickým zbarvením podloženým holandskou strakatostí. Požadovaná živá hmotnost plemene se má podle standardu pohybovat v rozmezí 2,50 – 3,25 kg, s tím, že běžně dosahovaná hmotnost dospělých králíků holandských je okolo 3 kg. Tělo je mírně zavalité, válcovitého tvaru. Hlava je široká v čele i nose. Uši jsou vzpřímené, pevné a měří 9,0 – 11,0 cm. Srst je normální. Plemenným znakem je charakteristická kresba na hlavě, trupu a pánevních končetinách. Na hlavě je lícní kresba, která oválovitě pokrývá značnou část hlavy a obličeje. Na trupu je kresba zastoupena tzv. prstencem, rovnou a přesnou linií rozdělující přední bílou a zadní pigmentovanou část. Přední polovina nártu, která je bílá se nazývá manžeta. Barva očí, podsada a eventuálně mezibarva odpovídá konkrétnímu barevnému rázu. Drápy jsou bílé.