Jdi na obsah Jdi na menu

Český Strakáč Černožlutý

3. 7. 2022

V naší organizaci se tomuto původnímu českému plemeni věnuje věrný chovatel Ing. Roman Lang. Chcete-li se o tomto plemeni dozvědět více neváhejte se na nás obrátit na emailu: zocschhornibriza@seznam.cz, nebo se podívejte na stránky Klub chovatelů králíků českých strakáčů (estranky.cz)

Plzeňský Strakáč nazývaný také jako tříbarevný, registrovaný pod základním názvem Český Strakáč černožlutý patří do barevné škály našeho původního a všemi známého plemene Český Strakáč.

Níže uvedená textace pochází z webu: https://www.ceskystrakac.cz

ČS černožlutý má minulost odlišnou. Původně byl vyšlechtěn jako samostatné plemeno jménem “Plzeňský strakáč” plzeňským chovatelem V. Hrubým v roce 1910 (zdroj: ABC králíkáře) nezávisle na tříbarevném strakáči z japonských a ČS černých, železitých, žlutých a později modrých. Prošlechťování plzeňského strakáče bylo přerušeno válkou a opět započato v r. 1958. Později byl tento strakáč sloučen s rýnským strakáčem (dnes tříbarevný strakáč), od kterého se však liší jak kresbou, tak i velikostí. Tato chyba však nebyla napravena ani později a proto se Klub chovatelů ČS zasadil o změnu názvu na ČS černožlutý a tím i sblížení s typově bližším ČS.

 

Náhledy fotografií ze složky Český Strakáč Černožlutý Plzeňák