Jdi na obsah Jdi na menu

Český černopesíkatý

7. 7. 2022

Naší radostí a potěšením je, že právě naše organizace ZO-ČSCH Horní Bříza má nadšeného chovatele pana Kroftu, který se věnuje tomuto dnes již vzácně zastoupenému plemeni. Chovatelé, kteří mají zájem o více informací týkajících se tohoto plemene se mohou obrátit přímo na našeho chovatele prostřednictvím emailu zocschhornibriza@seznam.cz, nebo na www.ifauna.cz.

Český černopesíkatý je v současné době považováno za kulturně-historickou součást našeho chovatelství a jeho udržení vychází ze společenských snah o zachování biologické diverzity. Plemeno je zařazeno do programu genetických zdrojů plemen králíků vyšlechtěných na území České republiky, který je nezbytné udržovat, jako odkaz našim nastupujícím generacím.

Níže uvedená textace převzata z webu: iFAUNA: Největší chovatelský web v ČR

Český černopesíkatý (zkratka Ččp) představuje malé plemeno s černopesíkatým zbarvením srsti. Požadovaná živá hmotnost se má podle standardu plemene pohybovat v rozmezí 2,50 – 3,25 kg, s tím, že běžně dosahovaná hmotnost dospělých králíků českých černopesíkatých je okolo 3 kg. Tělo je zavalité, válcovitého tvaru. Hlava je silná, široká v čele i nose. Uši jsou vzpřímené, pevné a měří 9,0 – 11,0 cm. Srst je normální. Plemenným znakem je černopesíkaté zbarvení. Krycí barva srsti je čistě bílá. Na ní se co nejrovnoměrněji rozprostírají tmavší šedočerné konečky pesíků, které mírně převyšují krycí srst a tvoří jemný tzv. závoj. Divoké znaky včetně spodiny těla jsou bílé. Podsada je bílá, oči jsou tmavě hnědé, drápy rohovité.

 

Náhledy fotografií ze složky Český černopesíkatý