Jdi na obsah Jdi na menu

Aljaška (Al)

24. 7. 2022

V dnešní době je toto plemeno v ČR spíše raritou, něž běžně chovaným plemenem. Je tedy o to větším potěšením, že se v naší organizace ZO-ČSCH Horní Bříza tomuto plemeni věnuje věrný chovatel a přítel pan Josef Melichar z Třemošné. Chovatelé, kteří mají zájem o více informací týkajících se tohoto mimořádného plemene se mohou obrátit na příslušný klub pod záštitou ČSCH http://www.klub-alhadubi.websnadno.cz, také na www.ifauna.cz

Níže uvedená textace o historii převzata z webu: www.ifauna.cz

Přestože název plemene odkazuje na vzdálenou část Spojených států amerických, králičí plemeno aljaška je původu německého. Vyšlechtil jej na počátku 20. století chovatel Max Fischer z města Gotha, dále se někdy uvádí i chovatel jménem Schmidt z Bad Langensalza. Cílem bylo vyšlechtit sytě černé plemeno s kožešinou, která by mohla věrně imitovat kožešinu aljašské lišky. Plemeno vzniklo křížením králíků havan, holandských, ruských a dalších. Původní plemenné standardy proto popisovaly, že se v srsti mají v určité míře vyskytovat i bílé pesíky. Tento znak postupně vymizel a nynější forma plemene je skutečně celočerná - bez bílých chlupů. Plemeno bylo poprvé vystaveno v roce 1907 a rok později tam bylo uznáno. K nám bylo dovezeno ještě před první světovou válkou.

Dále o plemeni:

Jedná se o menší rámec středního plemene s černou a mimořádně kvalitní srstí. Právě tato mimořádná kvalita srsti je vyžadovaným znakem příslušící tomuto plemeni. V tomto ohledu by měla být patrná i odlišnost od podobné plemene Vídeňský černý (Vč). Další odlišností od králíka (Vč) je požadovaná živá hmotnost, která se má podle standardu plemene pohybovat v rozmezí 3,25 - 4,00 kg. (obvykle cca 3,5kg) Tělo je výrazně zavalité. Hlava je mohutná široká v čele i nose, s plnými skráněmi. Uši jsou vzpřímené, pevné a měří 10,0 - 11,0 cm. Srst by měla být mimořádně lesklá s tmavě modrou podsadou, oči jsou hnědé, drápy jsou tmavě rohovité.

 

Náhledy fotografií ze složky Aljaška