Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa králíků - Topinambur

20. 9. 2022

Babské rady - Králík - Topinambur, slunečnice která potěší nejen vaši zahradu, ale i váš chov

Mezi chovateli se ve výživě králíků využívají různé druhy okopanin pro doplnění nezbytných vitaminů a minerálu v jejich stravě. To zejména v zimním období, kdy je těchto látek nedostatek. Tyto okopaniny lze králíkům podávat spíše na zpestření, protože obsahují poměrně velké množství sacharidů, které nesvědčí jejich trávicímu ústrojí. Je však okopanina, která má na trávicí ústrojí zcela odlišné účinky a tou je dlouho opomíjená hlíza slunečnice Topinamburu, známá také jako židovská brambora.

Topinambur má nízký obsah kalorií, ale díky vysokému obsahu  je velmi sytý. Obsah vlákniny je mnohonásobně vyšší než u brambor (pro srovnání: topinambur 12,1 g / 100 g, brambory 2,1 g / 100 g). Topinambur obsahuje . Inulin má pozitivní vliv na trávení. Topinambur obsahuje  a . Obsah minerálů (zejména  a ) je ve srovnání s bramborami podstatně vyšší.

Proč používat Topinambur jako krmivářskou plodinu? Pro chovatele králíků je význam topinamburu jednoznačně daný jeho výše specifikovaným obsahem výživných látek. Hlízy lze předkládat mladým králíkům v době stresového období, které se projevuje oslabením imunity v době těsně před a po odstavu, kdy dochází ke změně střevní mikroflóry. Hlízy této rostliny pomáhají stabilizovat zažívací trakt, tím že vyživují spřátelené bakterie na střevní stěně. Již bylo i na základě univerzitních studií prokázáno, že takovéto zkrmování mladým králíkům výrazně snižuje stres při odstavu, který může v krajních případech vést i k rozvoji kokcidiózy a enterokolitidy s následným úhynem mláďat. Někteří naši chovatelé mají s touto blahodárnou okopaninou své pozitivní zkušenosti a můžeme Vám ji jen vřele doporučit.

Jaké části rostliny je vhodné zkrmovat? Odpověď je jednoduchá, celá rostlina je jedlá. 

Hlíza se vysazuje v období února do hrůbků. Již na jaře se začnou objevovat mladé výhonky, ze kterých lze postupně odtrhávat listy. Rostlina v průběhu vegetačního období sílí a roste až do výšky 3m. Můžete z ní využívat jak listy tak stvoly. V průběhu podzimu rostlina vykvete a její nadzemní část začíná vadnout. Rostlina (její nadzemní část) dále postupně schne a dřevnatí. Na přelomu roku z rostliny zbyde jen suchý košťál. V této době jsou již všechny výživné látky soustředěny do hlízy a je vhodné ji vykopat. Kopejte důsledně, každá rostlina je schopna udělat hlízu v půdorysném rozsahu 50x50cm do hloubky až 60cm. Nutné je vykopat opravdu vše, protože rostlina je velmi invazivní, což není pro zahrádky ani polnosti žádoucí. Výtěžnost jedné rostliny je až 7kg hlíz. Hlízy podáváme králíkům v průběhu zimního období,  vždy v množství které je králík schopen sníst do 20min., přemrzlá hlíza může způsobit trávící obtíže. Nakopejte si hlíz vždy jen tolik, kolik jste schopni spotřebovat, nebo krátkodobě uskladnit v igelitovém sáčku v chladničce. Hlíza topinamburu není brambora, její slupka je tenká a dobře stravitelná, proto však podléhá rychlé zkáze. V únoru celý proces opakujeme. Hodně zdaru.

O příznivých účincích Topinamburu na zdraví mladých králíků se můžete více dočíst zde:

Chov a krmivo - Jiří Kočár (kralici-hyla.cz)

nova-generace.jpg

Mláďata ČA v chovu pana Blabola si pochutnávají na nadzemních částech Topinamburu

topinambur-hliza-jako-vyziva-kraliku.jpg