Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa Králíků - Pamlsek - Karob

16. 11. 2022

Babské rady – Králík – Pamlsek - Svatojánský chléb, neboli Karob

Svatojánský chléb je plodem stálezeleného stromu Rohovníku obecného.  Plodem je kožovitý nepukavý lusk. Plody jsou 10 až 30 cm dlouhé, 1,5 až 3,5 cm široké a asi 1 cm tlusté. Za zralosti jsou tmavě hnědé. Semena jsou velmi tvrdá, zploštěle vejcovitá, uložená ve sladké dužnině.

Plody (struky) rohovníku se pod názvem karob používají v potravinářství a ve Středomoří i ke krmení dobytka. Mají nasládlou chuť, neobsahují kofein ani jiné psychoaktivní látky a často se používají jako hypoalergenní náhrada mouky při dietě. Konzumuje se struk bez zrníček.

Proč je právě Karob vhodným mlsáním pro králíky:

Je vhodný pro králíky s trávicími problémy a nerovnováhou. Dále pro podporu zdravé srsti, kůže a drápků. Použití i jako prevence k průjmům a trávicím problémům. Celkově podporuje trávení a vylučování. Obsažené polyfenolické látky mají silné inhibiční účinky na tvorbu trávicích enzymů. Má antibakteriální, antivirotické a antiseptické účinky.

Důležité je však užívání s mírou, 3-4 ks velikosti lůžka nehtu třikrát do týdne je přijatelným množstvím, které udělá zvířeti radost a přispěje i jeho dobrému zdraví. V neposlední řadě je vynikajícím zdrojem minerálních látek hlavně vápníku, vlákniny a řady vitamínů.

Výživové vlastnosti Karobu:

  • Je vynikajícím zdrojem vápníku, draslíku, hořčíku, mědi, železa, manganu a zinku.
  • Je cenným zdrojem vitamínu B6, C, D a E.
  • Rohovník neobsahuje prakticky žádný tuk.
  • Obsahuje vápník, jedná se o minerál, který je důležitý pro zdraví vývoj kostry. Pomáhá také dobře fungovat nervům a svalům. Neobsahuje oxaláty, což jsou látky, které snižují schopnost organismu absorbovat vápník. 
  • Má vysoký obsah vlákniny, vláknina pomáhá udržovat zdravá střeva, podílí se na regulaci cukru v krvi. 

Zajímavosti:

Svůj název svatojánský chléb získaly plody rohovníku (potažmo i strom sám) podle některých biblických překladů toho, čím se živil Jan Křtitel během svého pobytu v judské poušti.

Semena se ve Středomoří v minulosti používala jako závaží. Z hmotnosti semen tohoto stromu byla odvozena jednotka hmotnosti, v níž se udává hmotnost drahých kamenů, klíčová pro jejich ocenění. Důvodem je skutečnost, že velikost a váha těchto semen je poměrně uniformní a v uvedené oblasti světa jsou běžně dostupná. Semena dostala v arabštině jméno kharrub, v řečtině kerátion, z čehož vznikl i český název „karát“. Tento systém byl posléze standardizován a 1 karát byl definován jako 0,2 gramu.

 

karob-1.jpg

karob-2.jpg