Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa Králíků - Kopřiva

19. 9. 2022

Babské rady – Králík – Kopřiva podporující pestrou stravu zvířat

Listy a kořen kopřivy obsahují velkou škálu živin. Mezi nimi najdete vitamín A, C, K a vitamín B. V kopřivě jsou obsaženy také minerály, jako je vápník, železo, hořčík, fosfor, draslík a sodík. V této rostlině najdete řadu tuků, aminokyselin, polyfenolů, pigmentů a antioxidantů.

Někteří chovatelé přikládají zdraví svého chovu právě na pravidelném zkrmování této blahodárné rostliny. Kůře proti kokcidióze dává v posledních letech přednost stále více drobných chovatelů před různými preparáty, například před Sulfamidinem a jemu podobnými látkami, po kterých se v chovech vyskytují, při špatném dávkování problémy, s vývojem a růstem mláďat. Nevhodným podáváním těchto látek, totiž můžeme ve střevech mláďat narušit správný vývoj střevní mikroflóry. Hned jak začnou na jaře růst kopřivy, je vhodné je nasekat a přidávat králíkům do krmení.

Z vlastní zkušenosti našich chovatelů můžeme rovněž kopřivu doporučit na léčbu, u králíka se vyskytujících, zánětů slzných kanálků. Ty mohou být způsobeny přímo infekcí v oblasti oka, ale i projevem počínajícího vážnějšího onemocnění jako je nákaza streptokokem, či pasteurellou. V tomto ohledu může kopřiva významně přispět k odstranění těchto problémů, tím že dojde k posílení celkové imunity zvířete. Základem však je, jako u většiny takovýchto bakteriálních původců onemocnění králíka, dobrá zoohygiena.

Jaké další výhody přináší konzumace kopřivy našim chovancům. Vysoký obsah látek je pro králíka užitečný zejména z pohledu vysokých antibakteriální vlastností, zvýšení laktace u kojících samic zejména doplněním vápníku a obsažené škály vitamínů, podporu krvetvorby a podpory vysoce kvalitního a efektivního trávení potravy, což přináší urychlení růstu zvířat.

Kopřivu králíkům podáváme několik hodin zavadlou, pozor nesmí být zapařená. Nebo lze králíkům kopřivy podávat sušené, tak aby nedošlo ke kontaktu zvířat s čerstvou žahavou rostlinou, která by jim mohla způsobit nepříjemnou alergickou reakci. Kopřivy sbíráme, pokud možno, v čistém prostředí, mimo místa, kde může dojít k nežádoucímu znečištění rostliny nebo půdy ze které rostlina roste.

Podáváme s mírou, úplně dostačující je malá hrst sušené byliny na zvíře a den. Doporučuje se podávat v období jara a podzimu pro posílení imunity zvířat, při stresovém období jako je odstav či změna prostředí, v době zdravotních potíží, či tvorby mléka - laktace u kojících samic.

kopriva-jako-vyziva-kraliku.jpg