Jdi na obsah Jdi na menu

Návštěva u přítele Novosáda

22. 11. 2023

Návštěva u přítele Karla Novosáda v Dolních Kralovicích

 

Chtěl bych se s vámi touto cestou podělit o příjemné setkání s chovatelem holubů, králíků a drůbeže panem Karlem Novosádem z Dolních Kralovic v okrese Benešov. Pan Novosád bydlí a hospodaří se svojí manželkou v malebném domečku v klidné části obce Dolní Kralovice. Na ploše na první pohled malé zahrádky je důmyslně a efektivně rozloženo jejich hospodářské zázemí, které se člení na zastřešený králičinec, voliéry a snůšková hnízda pro holubi a kurník s oplocenými výběhy pro drůbež. Využitý je opravdu každý kousek vyčleněné plochy.

img_20231121_121626.jpg

Přítel Novosád je řádným členem klubu holubů Gigantů, Giant Homer Club (www.gianthomerclub.cz) a fotogalerii jeho odchovů si můžete prohlédnout zde: Karel Novosád – Giant Homer Club . V klubu spolupracuje s našimi kolegy ze základní organizace v Horní Bříze a to zejména s pány Kohoutem, Švehlou a Kuchynkou. Kromě holubů gigantů se dále věnuje plemenu poštovního holuba ve standardním typu. Více o standardním typu holuba na tomto odkazu Jak by měl vypadat standardní poštovní holub | ZOOfarma .

img_20231121_121552.jpg

Cesta za panem Novosádem mě však tentokráte nevedla z důvodu prohlídky kvalitních výstavních holubů, ale kvůli potřebě doplnění chovného jedince (samice) našeho národního plemene Českého černopesíkatého králíka, kterého v západních Čechách odchovává jen velmi omezené množství chovatelů a není jednoduché získat do chovu nové nepříbuzné kusy. Právě z tohoto důvodu jsem tedy vyrazil ze severu Plzeňska na hranici okresů Benešov – Pelhřimov. V chovu pana Karla Novosáda se vyskytuje pokrevní line Ččp od chovatele Ladislava Kašpara z Holic. Ten se stal jedním z hlavních propagátorů tohoto plemene králíka, zejména v době po úmrtí Františka Provazníka, který plemeno Český černopesíkatý v roce 1974 vyšlechtil. Více o plemeni na těchto odkazech: https://pardubice.rozhlas.cz/kralici-kteri-se-vydali-pres-ocean-6034872, https://ah-kralici.estranky.cz/

img_20231121_145512.jpg

img_20231121_145638.jpg

Zvířata v chovu pana Karla Novosáda jsou velmi líbivá a dobrého typu o čem svědčí i několik úspěchů, např. ve formě získání čestných cen na chovatelských výstavách. Musím konstatovat, že cesta do Dolních Kralovic byla velmi úspěšná, kromě krásné chovné samice a příjemného zážitku ze setkání, jsem si odvezl i několik zajímavých rad založených na bohatých zkušenostech letitého chovatele. Tímto mu děkuji za milé setkání a přeji další úspěchy v chovu a pevné zdraví.

 

Autor článku: Blabol T.