Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa králíků - Vojtěška

8. 8. 2023

Bylina Vojtěška

V dnešní době je stále větší důraz kladen na péči o domácí zvířata a jejich zdraví. V oblasti chovu králíků a dalších býložravců se ukazuje, že jedním z klíčových prvků pro zdravé zažívání je vojtěška – rostlina s mnoha příznivými účinky na trávicí systém těchto zvířat.

Co je vojtěška a jak působí?

Vojtěška (Medicago sativa), také známá jako seno, jetelice nebo lucerna, je vytrvalá rostlina z čeledi bobovitých. Využívá se jako krmivo pro hospodářská zvířata, včetně králíků. Obsahuje mnoho živin, včetně bílkovin, vlákniny, minerálů (jako je vápník, fosfor a hořčík) a vitamínů (zejména vitamíny A, C, E a K). Má také schopnost vázat dusík z ovzduší a tím obohacovat půdu, což je výhodné pro ekosystém pastvin.

Vojtěška a její vliv na zažívání

Vojtěška má několik významných vlivů na zažívání králíků a jiných býložravců:

  1. Trávení vlákniny: Vojtěška je bohatá na vlákninu, která je pro zažívání býložravců klíčová. Vláknina podporuje pohyb potravy trávicím traktem, což pomáhá prevenci zažívacích problémů a zácpy.
  2. Regulace pH trávicího traktu: Obsažené látky vojtěšky mohou přispět k udržení vhodného pH v trávicím traktu. To je důležité pro optimální trávení a vstřebávání živin.
  3. Podpora růstu prospěšných bakterií: Vojtěška obsahuje látky, které mohou podpořit růst prospěšných bakterií v trávicím traktu. Tyto bakterie hrají klíčovou roli v trávení vlákniny a dalších složek potravy.
  4. Vitamíny a minerály pro zdravý metabolismus: Obsažené vitamíny a minerály přispívají k celkovému zdraví zvířat. Vitamín A je důležitý pro zrak a imunitní systém, vitamín C podporuje imunitní systém, vitamín E působí jako antioxidant a vitamín K je nezbytný pro srážení krve.

Jak začlenit vojtěšku do stravy králíků?

Pokud se rozhodnete začlenit vojtěšku do stravy vašich králíků nebo jiných býložravců, je důležité to udělat postupně a pozorovat reakce zvířat. Můžete vojtěšku nabízet čerstvou jako součást sena nebo ji zakoupit ve formě sušených nebo granulovaných krmiv. Dbejte však na to, aby vojtěška nebyla jediným zdrojem stravy, a doplňte ji o jiné vhodné krmivo, jako jsou listová zelenina a granule určené pro králíky.

Závěr

Vojtěška je cennou rostlinou, která má mnoho příznivých účinků na zažívání králíků a dalších býložravců. Její obsah živin, vlákniny a prospěšných látek přispívá k zdravému trávení, optimálnímu růstu a celkovému pohodlí těchto zvířat. Pokud se rozhodnete vojtěšku začlenit do stravy svých králíků, mějte na paměti postupné zavádění a vyváženou stravu. S vhodným přístupem můžete poskytnout svým králíkům optimální péči a podpořit jejich zdraví a pohodu.

vojteska-seta-01.jpg

vojteska-seta-03.jpg