Jdi na obsah Jdi na menu

Výživa Králíků - Smetánka lékařská

29. 8. 2023

Smetánka lékařská – Pampeliška

V přírodě se skrývá mnoho pokladů, které mohou mít pozitivní vliv na zdraví zvířat. Jednou z těchto pokladů je pampeliška (Taraxacum officinale), rostlina s výjimečnými výživovými hodnotami, která přináší mnoho výhod pro trávicí systém králíků a dalších býložravců.

Pampeliška a Její Vliv na Zažívání

Pampeliška je rozšířená rostlina, která se často vyskytuje v přírodě i na zahradách. Její latinský název Taraxacum officinale odkazuje na to, že byla historicky využívána i v léčitelství díky svým léčivým vlastnostem. Pampeliška obsahuje mnoho živin, která mohou mít pozitivní vliv na zdraví býložravců, jako jsou králíci:

  1. Vitamíny a minerály: Pampeliška je bohatá na vitamíny A, C, D, E a K, které jsou nezbytné pro celkové zdraví a imunitní systém zvířat. Obsahuje také minerály, jako je vápník, železo, hořčík a draslík, které jsou důležité pro správnou funkci svalů, kostí a nervového systému.
  2. Vláknina: Obsah vlákniny v pampelišce je klíčový pro trávení býložravců. Vláknina podporuje pohyb potravy trávicím traktem, což napomáhá prevenci zažívacích problémů a zácpy.
  3. Podpora trávicího traktu: Pampeliška obsahuje látky, které mohou podporovat zdravou funkci trávicího traktu. Některé z těchto látek mohou stimulovat tvorbu žaludečních šťáv a žluči, což přispívá k lepšímu trávení potravy.
  4. Detoxikace a diuréza: Pampeliška má diuretické vlastnosti, což znamená, že podporuje tvorbu moči a tím může přispět k odplavování toxických látek z těla. To je pro zvířata, jako jsou králíci, důležité pro udržení zdravého stavu.

Jak Začlenit Pampelišku do Stravy Králíků?

Pampelišku lze využít v různých formách ve stravě králíků:

  1. Čerstvá pampeliška: Můžete sbírat čerstvé pampelišky ze zahrady nebo z bezpečných míst v přírodě. Pamatujte však, že by neměla být vystavena chemickým postřikům.
  2. Sušená pampeliška: Můžete sušit pampelišky a následně je přidávat do směsi sena a krmiva.
  3. Pampeliškové listy a květy: Listy i květy pampelišky mohou být nabízeny králíkům jako součást stravy.

Závěr

Pampeliška (Taraxacum officinale) je rostlinou bohatou na živiny, vlákninu a další látky, které mohou mít příznivý vliv na zažívání králíků a dalších býložravců. Její obsah vitamínů, minerálů a diuretických látek přispívá k zdravému trávení, detoxikaci a celkovému pohodlí těchto zvířat. Pampelišku můžete začlenit do stravy králíků postupně a ve vhodných množstvích, což jim může pomoci udržet se ve skvělé kondici. Příroda nám poskytuje mnoho cenných darů, a pampeliška je jistě jedním z nich pro naše chlupaté přátele.

smetanka-lekarska---pampeliska-02.jpg